CARduino

Carduino Voorbladafbeelding

Inleiding

Anno 2013 is het bijna al de gewoonste zaak van de wereld geworden, robots die zelfstandig hun weg kunnen vinden in omgevingen waar menig mens noch dier een touw aan vast zou kunnen knopen. Denk bijvoorbeeld aan de Curiosity die op de onherbergzame vlaktes van de planeet Mars zich geheel zelfstandig van a naar b weet te verplaatsen. Dat zo'n marsrover voortkomt uit jaren vol zware beproevingen voor de knapste koppen van NASA zal niemand verbazen gezien het schijnbare gemak waarmee de rover geheel zelfstandig de moeilijkste handelingen verricht. Maar wat minder voor de hand ligt is dat als je alle toeters en bellen van zo'n rover afhaalt je eigenlijk een redelijk simpel concept overhoudt.

MarsroverPijlCarDuino concept

Op het internet zijn er al meerdere voorbeelden te vinden van mensen die zelf met geïmproviseerde onderdelen kleine 'rovers' hebben gemaakt, en zo zijn ook wij door het rechter plaatje op het idee gekomen om zelf een robot te bouwen.

Maar een robot bouw je niet zomaar, zeker niet als je zelf een computerchip moet maken. Al vrij snel kwamen we er achter dat dergelijke computerchips gewoon te koop zijn op het internet. Zo kwamen wij op het spoor van de Arduino microcontroller. Arduino’s gelden als goed instappunt voor robotica, en je kan Arduino-projecten, door de vele mogelijkheden van de chip, zo moeilijk maken als je zelf wil.

Uiteindelijk zijn we aan ons project begonnen met als doel een Arduino computerchip zo te programmeren dat deze zelfstandig een klein autootje kan besturen. Het is de bedoeling dat deze robot zelfstandig de obstakels die hij onderweg tegenkomt weet te omzeilen met behulp van een sensor waarmee hij deze obstakels moet detecteren.